Wat is softbal?

Wat is softbal?

Softbal is een ‘bat’-en-balsport dat wordt gespeeld tussen twee teams van 9 spelers. Het is een directe afstammeling van honkbal, hoewel er enkele belangrijke verschillen zijn: softballen zijn groter dan honkballen en de worpen worden onderhands in plaats van bovenhands gegooid. Softbal wordt gespeeld op een kleinere ‘ruit’ (diamond) dan bij honkbal.

Ondanks de naam van het spel is de standaard softbal niet zacht; hij is eigenlijk harder dan een honkbal.

Softbal wordt gespeeld tussen 2 teams op een groot veld, met negen speler van één team tegelijk op het veld. Er zijn 4 honken op het ‘infield’ (eerste honk, tweede honk, derde honk en thuisplaat – met een tussen afstand van 18.29 meter). De honken vormen een circuit dat moet worden voltooid door een honkloper om te kunnen scoren, waarbij de basis offensieve actie het slaan van een geworpen bal met een knuppel en het lopen van de honken inhoudt. De winnaar is het team dat de meeste punten (runs) scoort. In het midden van alle honken bevindt zich de cirkel van de werper, en binnen de cirkel bevindt zich het "rubber", een klein plat rechthoekig gebied, de ‘pitcherplaat’.

Hoe speel ik softbal?

De regels van softbal kunnen in het begin overweldigend zijn, maar je coach en aanvoerder en teamleden helpen je er wel doorheen.

Het softbalspel bestaat uit twee teams die afwisselend aan slag zijn en fielden. Elk team bestaat uit negen spelers. Het veldteam draagt ​​grote leren handschoenen om te helpen bij het vangen van de bal. Het slagteam slaat om de beurt de bal met een knuppel.

De werper (pitcher) bevindt zich in het midden van de ruit en gooit de softbal naar de slagman die naast de thuisplaat staat. Het doel van het spel voor het slagteam is om de bal het veld in te slaan en van honk naar honk te gaan om punten te scoren. Het doel van het spel voor het veldteam is om de slagman uit te vangen of te tikken óf een uit op een honk te maken. Een inning is waar elk team een ​​wissel krijgt in zowel het veld en als aan slag. Aan het einde van zeven innings of anderhalf uur wint het team dat het hoogste aantal punten heeft gescoord.

Waarom softbal spelen?

Softbal is bijna uniek met het feit dat er vrijwel geen leeftijd limiet is, waardoor vrienden en familie samen kunnen komen in hetzelfde team. Iedereen kan deelnemen, ongeacht zijn atletische capaciteiten, waardoor mensen van alle leeftijden op een gemakkelijke manier aan lichaamsbeweging kunnen doen en hun algehele gezondheid en welzijn kunnen verbeteren. Softbal is zonder twijfel een sociale en inclusieve sport, die mensen van alle achtergronden samenbrengt om plezier te hebben en fit te blijven.

Zijn er verschillende soorten softbal?

Slow Pitch Softbal is de basisvorm van het spel, perfect voor beginners en mensen die willen genieten van het sociale aspect van de sport.

Fast Pitch Softbal lijkt qua vorm op honkbal, een echte uitdaging voor de competitieve spelers of iedereen die hun vaardigheden in het spel willen verbeteren. Fast Pitch wordt doorgaans door zowel vrouwen als mannen gespeeld.

Wanneer wordt softbal gespeeld?

Softbal vindt plaats in de zomermaanden, omdat slechte licht- en koude omstandigheden tijdens de wintermaanden het spelen moeilijk kunnen maken. Als algemene vuistregel geldt dat de meeste competities lopen van april tot en met september.