Wat is honkbal?

Wat is honkbal?

Honkbal verschilt van veel andere grote sporten, zoals basketbal en voetbal, doordat er geen klok is. Dit geeft honkbal een langzaam, methodisch tempo dat uniek is en ook ideaal is voor lange, luie zomerdagen wanneer het spel wordt gespeeld. Strategie en subtiliteit zijn sleutelelementen om games te winnen.

De regels van honkbal kunnen behoorlijk ingewikkeld zijn. Ze kunnen worden onderverdeeld in vier secties: 1) het speelveld 2) spelstructuur 3) pitchen en slaan 4) een out krijgen.

Honkbal speelveld

Het speelveld in honkbal bestaat uit een infield (binnenveld) en een outfield (buitenveld). Het binnenveld wordt bepaald door 4 honken die een vierkant vormen. Dit vierkant wordt de honkbaldiamant genoemd. De honken worden de thuisplaat genoemd (dit is waar de slagman staat), het eerste honk, het tweede honk en het derde honk. De lopers gaan in volgorde naar elk honk. In het midden van het infield bevindt zich de pitcherheuvel.

De werper moet één voet op het pitcherplaat hebben bij het gooien van de bal. In een standaard honkbalveld is de afstand tussen elke basis 27.4 meter. De afstand van de pitchersheuvel tot de thuisplaat is 18.44 meter. De lijnen die worden gevormd tussen de thuisplaat en het eerste honk, evenals de thuisplaat en het derde honk, zijn de foutlijnen. Deze lijnen strekken zich uit naar het outfield en definiëren, samen met de homerun-omheining, het outfield van honkbal.

Structuur van honkbalspel

Een honkbalwedstrijd wordt bepaald door outs en innings. Een spel bestaat meestal uit 9 innings, maar kan uit minder innings bestaan afhankelijk van het spel. Tijdens elke inning krijgt elk honkbalteam een slagbeurt. De thuisploeg slaat aan het einde van de inning. Tijdens een slag beurt mag een team blijven slaan zolang ze geen drie uit hebben. Bij het krijgen van een derde uit, is de inning voorbij of is het andere team aan de beurt om te slaan. De winnaar van de honkbalwedstrijd is het team met de meeste runs aan het einde van de laatste inning. Een punt wordt gescoord voor elke speler die veilig de thuisplaat passeert. Als de wedstrijd gelijk is, wordt er nog een inning gespeeld totdat er een winnaar is.

Honkbal werpen en slaan

Elke "slagbeurt" in een spel begint met een worp. De werper gooit de bal over de thuisplaat in een poging een strike te krijgen. Een slag is wanneer het honkbal wordt gegooid over het gebied van de thuisplaat, boven de knieën van de slagman en onder de riem van de slagman. Deze "slagzone" is echter aan de interpretatie van de scheidsrechter die het spel leidt. Een slag vindt ook plaats wanneer de slagman naar de honkbal zwaait en het volledig mist, ongeacht waar de bal zich bevind. Een strike wordt ook “gecalled” wanneer een slagman de bal fout raakt. Een foutbal telt alleen als een eerste of tweede slag. Fouten na de tweede slag tellen niet als fout of slag. Een worp die geen slag is en niet door de slagman wordt ‘geslagen’, wordt een ‘ball’ (wijd) genoemd. Als de werper 4 “balls” gooit, mag de slagman doorgaan naar het eerste honk. Dit wordt een ‘walk’ genoemd. Als de werper 3 strikes gooit, is de slagman uit.

Wanneer de slagman de honkbal binnen het speelveld slaat, zal hij zich naar de honken verplaatsen.

Een uit maken

Zodra de slagman de honkbal in het spel slaat, wordt de slagman een honkloper. Het verdedigende team, of veldspelers, proberen de honkloper ‘uit’ te krijgen voordat hij/zij in veiligheid kan komen bij een honk. Het eerste doel is om de honkbal te vangen voordat deze de grond raakt. Als de ‘fielders’ dit doen, is de slagman uit en moeten alle andere honklopers terugkeren naar hun oorspronkelijke honk voordat ze worden getikt (tag), anders zijn ze uit.
Zodra een geslagen bal in het spel de grond raakt, moeten de veldspelers de honkbal pakken en proberen de honklopers te tikken of ze eruit te "dwingen".

Een gedwongen uit is wanneer de honkloper nergens anders heen kan lopen dan naar het volgende honk. Dit is altijd het geval bij de slagman en het eerste honk. In het geval van een gedwongen ‘loop’ hoeven de veldspelers de loper niet te tikken, maar is alleen het honk aanraken en controle over de bal voordat de honkloper het honk raakt voldoende. Om een ​​loper uit te tikken, moet de veldspeler de loper tikken met de honkbal of met de handschoen die de honkbal vasthoudt. Een uit kan worden bereikt op elk moment dat er een honkloper is. Als een honkloper een honk probeert te stelen of een grote voorsprong van het honk heeft, kan de werper of catcher ze mogelijk uitgooien. In dit geval moeten ze de loper tikken.